Hidradenitis Süpürativa

Hidradenitis süpürativa nedir?

Hidradenitis süpürativa (HS) halk arasında “köpek memesi” hastalığı olarak adlandırılan kronik inflamatuar bir deri hastalığıdır. Sıklıkla ergenlik  sonrası başlayan, derin, ağrılı, inflamatuar nodül, fistül ve apselerle karakterizedir. Lezyonlar vücudun apokrin bezlerinin yoğun olduğu aksilla, anogenital ve inguinal bölgeleri  gibi kıvrım bölgelerinde yerleşir.

HS Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastalık, kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve şiddeti değişebilir. Tedavi genellikle semptomların hafifletilmesi, akıntının ve  kötü kokuya neden olan apse ve tünellerin kontrol altına alınması ve yaşam kalitesinin artırılması üzerine odaklanır.

Günümüz koşullarında HS tedavisi özenli ve uzun süreli bir medikal tedavi ve zaman zaman eklenen cerrahi müdahalelerle şekillendirilen hassas bir süreçtir. Bu nedenle lütfen tedavi ve takip süreçlerinde hekiminizin önerilerine uyunuz.

HS tedavisi, hastalığın şiddetine ve belirtilerine bağlı olarak değişebilir. Tedavi seçenekleri şunları içerebilir:

-Topikal ya da sistemik (ağızdan ya da enjeksiyon şeklinde) antibiyotikler

-Ağrı kesici ve inflamasyonu azaltıcı ilaçlar

-Cerrahi: HS’nin şiddetli olduğu durumlarda apse ve tünellerin  çıkarılması için cerrahi müdahale gerekebilir.

-Yaşam tarzı değişiklikleri: Sigara bırakma, kilo verme ve stres yönetimi gibi yaşam tarzı değişiklikleri, HS belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilir.

Beslenmenin düzenlenmesi: Anti-enflamatuar besinleri tercih edilmesi, işlenmiş gıdalardan kaçınılması, lifli gıdalar tüketilmesi. Glisemik indeksi düşük olan karbonhidratların tercih edilmesi, yeterince sıvı alımı.

HS’nin nedeni nedir?

HS’nin nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Ancak, HS’nin aşağıdaki faktörlerle ilişkili olduğu düşünülmektedir:

  • Genetik yatkınlık
  • Hormonal değişiklikler
  • Sigara içiciliği
  • Obezite
  • Stres

HS Tedavisini HANGİ BRANŞIN DOKTORU yapar?

HS’nin bulgu ve  belirtileri asıl olarak DERİde oluşur. Tedaviye dirençli olgularda ve hastalığın ileri safhalarında apseler ve derialtında tüneller oluşturur.

Hastalığın erken dönemlerinde dermatologlar medical (ilaçlarla) ve minor cerrahi işlemlerle hastalığı kontrol altına almayı ve şifa sağlamayı amaçlarlar.

İleri evrelerde Dermatologlar hem genel cerrahi hem Plastik ve rekonstrüktif cerrahisinden, psikiyatri, radyoloji ve genetiğe kadar farklı branşlarla işbirliği içinde MULTİDİSİPLİNER olarak yönetir. Çalışmalar hastaların sıklıkla hastalığın ilk beş yılında yanlış tanılarla izlendiğini gösteriyor bu nedenle de HS’ten şüpheleniyorsanız ya da HS hastası iseniz mutlaka dermatoloğa başvurmalısınız.

Hastalık, kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve şiddeti değişebilir. Size özel tedavi seçeneğinin belirlenmesi için mutlaka muayene olunuz.

HS Belirtileri Nelerdir?

Koltukaltı, memealtı ve meme çevresi, kasık bölgesi, erkek ve kadın dış genital, anal (makad) bölge ve çevresi bir veya birden fazla şeklinde genellikle en çok etkilenen alanlardır.

Deride oluşan lezyonlar şu şekildedir:

  • Ağrılı kistler, nodüller (sert şişlikler), fistüller ve apseler
  • Kırmızı, hassas ve sert deri lezyonları aralarında oluşan tüneller
  • Deri altında sertleşme ve kalınlaşma
  • Kötü kokulu akıntılı deri lezyonları
  • Iyileşen lezyonların skarları (izleri)

Hastalık süresi uzadıkça içerisinde etkilenen bölgenin bazen tamamını etkileyen hassas, üzerinden akıntının boşaldığı açıklıklar bulunan, çekinti ve ağrı nedeniyle hareket kısıtlılığına yolaçan geniş, keloid benzeri proliferasyonlar oluşur.

HS ile yaşamak zor olabilir, ancak uygun tedavi ile belirtileri hafifletmek mümkündür. Eğer HS belirtileri yaşıyorsanız, bir dermatoloğa başvurmanız önerilir.