Atopik Dermatit

Atopik Dermatit

AD ailesinde alerji öyküsü olanlarda daha sık görülen, çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkan kronik seyirli, tekrarlayıcı deri kuruluğu ,döküntü ve kaşıntı ile seyreden bir deri hastalığıdır. Genellikle bebeklikte başlar. İleri yaşlarda astım, alerjik rinit ve alerjik nezle gibi hastalıkların da habercisi olabilir.

Hastaların ve ailelerinin yaşam kalitesini ileri derecede bozar. Bulaşıcı değildir. Atopik Dermatit de nedeni bilinmemekle beraber derinin bariyer fonksiyonu ileri derecede bozulur ve buna yoğun bir immünolojik reaksiyon eşlik eder.

Derinin su tutma özelliği azalır ve deride kuruluk başlar. Bariyer fonksiyonunun bozulması, alerjenlerin bağışıklık sistemini uyarmasını kolaylaştırır ve deride ekzamaların oluşumuna yol açar. Mikroplara karşı savunma mekanizmaları bozulur, ekzamalar enfekte olur, hastalığın şiddeti artar ve tedavi zorlaşır.

Klinik Belirtileri, Süt çocuklarında yüzde ,daha sıklıkla yanaklarda olmak üzere kızartılı, sulantılı, kabuklu, kepekli ve kaşıntılı ekzamalar görülür. Çocuk büyüdükçe bu belirtiler boyun ve gövdeye yayılır. Daha ileri yaşlarda ise dirsek önü ve diz arkası başta olmak üzere aylak bölgeleri ve tüm vücutta görülebilir. Zamanla kaşımaya bağlı olarak egzama bölgelerinde deri kalınlaşır ve kabalaşır.

Atopik Dermatit tanısı dermatologlar tarafından klinik bulgu ve belirtilerin değerlendirilmesi ile, herhangi bir laboratuvar incelemesine gerek kalmadan kolayca konulur. Kronik seyirli bir hastalık atopik dermatit de kür sağlayacak bir tedavi yöntemi yoktur. Bebeklikten ve bazen de oyun çocukluğundan sonrası kendiliğinden iyileşebilir.

Atopik Dermatitli hastalara öneriler;

  • Hastalığınızı alevlendiren faktörlerden kaçının
  • Deriyi irrite edicilerden uzak durun
  • Evinizin sıcaklığını ve nemini uygun şekilde ayarlayın
  • Alerjenlerden uzak durun
  • Duygu durumunuzu düzenleyin, stresten kaçın
  • Enfeksiyonlardan korunun
  • Dermatoloğunuzun tedavi ve önerilerini düzenli olarak uygulayın.

Tedavi lezyonların yaygınlık ve şiddetine göre değişebilir. Kortizonlu krem ve merhemler ekzamaların aktif olduğu dönemlerde lezyonları ve kaşıntıyı kısa sürede kontrol altına alabilir. Uzun süreli kullanıldıklarında önemli yan etkilere yol açacakları unutulmamalıdır.  Nemlendiriciler ile birlikte kullanılmaları önerilmektedir. Kalsinörin İnhibitörleri grubundan olan krem ve merhemler

dermatologların önerilerine göre daha uzun sürelerle, etkili olarak kullanılmakta yangı ve kuruluğu kontrol altına almaktadır. Daha şiddetli ve kremle ile kontrol altına alınamayan hastalarda, Sistemik kortizon yanında bağışıklık sistemini dengeleyen ilaçlar da tedavide kullanılmaktadır.

Hastalığın her döneminde ılık su ile banyo, uygun temizleyici ve nemlendiricilerin kullanılması çok önemlidir.

Hastalığı kontrol altına alabilmek için ilaç tedavisi yanında, derinin uygun şekilde temizlenmesi, kokusuz ve renksiz ürünlerle nemlendirilmesi ve koruyucu önlemlerin alınması gereklidir.